Cykelutrustning

Cykelutrustning

Cykling är en bra investering i hälsa, man arbetar igenom hela kroppen. Det finns många fördelar med att cykla. Unga och gamla cyklar och de flesta har cyklat sedan barnsben. Att cykla är inte enbart bra för kroppen utan även för psyket. Forskning visar att trettio minuters cykling hjälper både minnet och koncentrationen. Man tror att det handlar om den ökade blodcirkulationen till hjärnan. Att cykla är inte alls komplicerat och man behöver ingen avancerad cykelutrustning. Cykling passar de flesta och med rätt cykelutrustning går det att cykla året runt. Det är viktigt att tänka på säkerheten. Cykeln är ett fordon och de flesta trafikregler som gäller för andra fordon gäller även för cykeln, men det finns några specialregler som cyklister måste följa.

Cykelutrustning – vad behöver man?

Det finns några saker du behöver tänka på innan du köper din cykel och cykelutrustning. En cykel har man förhoppningsvis i många år och det betyder att man måste trivas med den. Det är viktigt att sittställningen passar och att man har rätt ramhöjd. Vad ska man ha för cykel? Först ska man fråga sig vad man ska använda cykeln till, är det till kortare resor? Till exempel från hemmet till affären? Då är kanske en komfortcykel den rätta. Om man däremot ska på cykelsemester och vill ha ett friluftsäventyr så kanske en cykel anpassad för trekking är ett bra val. Om man cyklar mycket utanför staden är en mountainbike lämplig. När man har bestämt sig ska man gå till en seriös cykelbutik, där man kan få hjälp av kunnig personal gällande cykelutrustning.

Viktigt med ordentlig cykelutrustning

En cykel du köper i en elektronikaffär eller bensinmack behöver absolut inte vara dålig, men man ska inte räkna med att den håller lika länge som en cykel från en seriös cykelaffär. Innan man köper en cykel ska man begära att få provcykla. Det är viktigt att fråga om öppet köp, bytesrätt och att alltid spara kvittot. Det finns cykelutrustning för alla typer av cyklister, för dem som cyklar kortare sträckor och för dem som är vana cyklister. Det viktigaste av allt efter att man har köpt en cykel är att skaffa sig en hjälm. Cykelhjälm räddar liv och det är viktigt att både barn och vuxna använder hjälm. När någon kör omkull är det oftast huvudet som får smällen.

Öka säkerheten när man cyklar

Förutom cykelhjälm finns det flera saker som man måste tänka på när man ska cykla. För dem som cyklar nedför branta backar behövs lite fler skydd än bara hjälmen. Det kan vara bra att använda skydd för överkroppen, som skyddar rygg, bröst och axlar, armbågsskydd och knäskydd. För dem som cyklar mycket och långa sträckor är glasögon ett bra skydd för ögonen mot bland annat smuts. Många cyklister använder handskar när de cyklar, de fyller flera funktioner. Bland annat ger de bättre grepp om styret. En annan sak som är viktig när det kommer till cykelutrustning är att tänka på att byta till dubbdäck under vintern. På detta sätt kan man som cyklist minska olycksrisken.

Vad säger lagen om cykelutrustning? En cykel måste vara utrustad med ringklocka, broms, reflexer och belysning fram- och baktill, samt reflexer på sidorna. Beträffande belysningen är det rött ljus baktill som gäller, som tydligt ska kunna ses på ett avstånd av trehundra meter och strålkastare framtill som avger gult eller vitt ljus. Om man har en tillkopplad cykelkärra ska den vara försedd med röd reflex baktill eller en baklykta som visar rött ljus ifall att reflex saknas. Cykeln bör även vara försedd med ett stöldmärkt lås, och kedjeskydd. Med rätt cykelutrustning cyklar man säkert och riskerar inte att skada sig själv och andra. Det är en fördel om man klär sig i ljusa och klara färger när man ska cykla, då syns man bättre. Det är även bra att välja ytterplagg som skyddar mot regn och som samtidigt andas.

Många fördelar med att cykla

Det finns många fördelar med att cykla. Man får en allsidig träning, man får tid för sig själv, man är snäll mot miljön eftersom cykeln inte släpper ut några avgaser och man sparar pengar. Det som kostar i början är cykelutrustning, men det är värt alla pengar. Med rätt cykelutrustning skyddar man sig själv och andra i trafiken. När man cyklar bör man vara väldigt uppmärksam och försiktig och som det har nämnts ovan är det viktigt att bära cykelhjälm. Det är bra att använda cykelbanorna så mycket som möjligt. Cyklister bör cykla på lättrafikleder om sådana finns.

När man ska börja med cykling är det mycket man ska tänka på. Det är viktigt med rätt cykelutrustning och att lära sig reglerna som man måste följa som cyklist. Det finns ett stort utbud av cyklar och utrustning och det är viktigt att gå till en seriös cykelhandlare. En bra och ordentlig cykel är en bra investering som håller många år!