Hälsoeffekter av cykling

Cykling

Cykling är populär bland alla åldrar, barn, vuxna och gamla. Det finns många fördelar med att cykla. Bland annat får man en allsidig träning, det är den bästa träningen för underkroppen och är väldigt skonsam för knäna. Man tränar flera muskelgrupper på en och samma gång. Men man tränar inte bara underkroppen när man cyklar, man förstärker även armarna. Det är inte bara bra för kroppen, men även för psyket. När man cyklar får man tid för sig själv. Forskning tyder på att en halvtimmes cykling förbättrar koncentrationen och minnet. Man tror att det har att göra med att blodcirkulationen till hjärnan ökar.

Cykling – om man vill vara snäll mot miljön

Cykling för barn och vuxna

Cykling är inte bara en allsidig träningsform, det är även skonsamt för miljön. Cykeln är det fordon i världen som är det mest miljövänliga. Det behövs inget drivmedel och den tar endast cyklistens energi. Den som cyklar får mycket i gengäld. Bensinförbrukningen skulle minska med cirka femtiofem miljoner liter bensin per år om en procent av bilförarna i vårt land skulle cykla. Fordonsutsläpp, inklusive kväveoxider, koldioxid, kolväten och kolmonoxid kopplas inte bara ihop med klimatförändringar men även med en negativ påverkan på människors hälsa. Om fler skulle ta cykeln istället för bilen skulle detta främja miljön, men också oss själva.

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att man är fysiskt aktiv trettio minuter varje dag, något som är enkelt att uppnå med en daglig cykeltur. Att cykla är en enkel motionsform, det kostar inget och man behöver ingen speciell utrustning förutom en cykel och en cykelhjälm. Att cykla kan förebygga sjukdomar, såsom diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar. Denna motionsform är även bra mot stress och fetma. En cykel avger inga avgaser som kan göra människor sjuka. Cykling är även bra för hjärtat, det gör att hjärtat pumpar syrerikt blod till musklerna och detta gör att hjärtat stärks. Lungorna blir också starkare.

Viktiga regler när man cyklar

Cykling är en enkel motionsform men det finns vissa regler som cyklister måste följa. Som till exempel att barn och ungdomar under femton år måste bära cykelhjälm. Detta gäller även när de blir skjutsade på cykel. Cykeln måste alltid vara utrustad med ringklocka och med hand- eller fotbroms. När man cyklar i mörkret måste cykeln ha rött ljus bak, vit reflex fram och röd reflex bak, strålkastare med gult eller vitt fram och vita eller orangea reflexer på sidorna. Det är viktigt att tänka på att synas, många cyklister blir påkörda bakifrån i mörker. Om cykeln är utrustad med bra belysning syns man på ungefär 300 meters avstånd.

Det är även viktigt att sköta om sin cykel regelbundet. Man ska kontrollera att kedjan är spänd och att alla detaljer är på plats. Däcken och reflexerna måste vara rena, de har inte full verkan om de är smutsiga. Om man tar hand om ens cykel blir cykling trygg och säker för alla. Det är naturligtvis möjligt att cykla i alla väder om man vill. Vid cykling under vintern är det bra att byta till vinter- eller dubbdäck. Det går att cykla under alla årstider så länge man är beredd på att anpassa sig till väder och vind. Den enda skillnaden med att cykla under vinterhalvåret är att det är lite mer besvärligt för den som cyklar på grund av att det kan vara kallt och det kan finnas snö och grus på vägarna.

Cykling för alla

Cykelturism är något som ökar i Europa. Cykelturer i Stockholm är populära. Under somrarna deltar flera tusen turister i Stockholmskortets guidade cykelturer. De utländska besökarna anser att Stockholm är en väldigt bra cykelstad med medtrafikanter som visar hänsyn och med många cykelvägar. Planer görs för att utveckla landets cykelturism. De flesta klarar av att cykla eftersom det är skonsamt. Denna typ av träning är lättillgänglig, det är enkelt att ta sin cykel och ge sig ut när som helst, utan att passa några tider. Cykling passar alla, även de som är otränade, överviktiga och även skadade kan oftast cykla eftersom cykeln bär upp kroppsvikten. Cykling är en perfekt träning både för barn och vuxna.